Att bli valpköpare hos oss

130101_framsida_4209

Välkommen att bli valpköpare hos oss, vi vill gärna att ni kommer på besök och då helst innan valpköpet, dels för att vi ska bilda oss en uppfattning om varandra men också för att ni ska få träffa våra vuxna hundar.irene0229

Det gäller ju att personkemin fungerar mellan er och oss eftersom det är ju när valpen lämnar oss som alla frågor dyker upp.
Vi väljer ut den valp som vi tror passar bäst till den/de som ska ha den utifrån hur man är som person och vilka tankar man har för framtiden. Detta sker inte förrän valpen är runt 7-7½ vecka för mellan 5-7 v händer det en massa med valparnas personlighet.
Ett absolut krav är att ni hämtar valpen personligen här hos oss för att vi i lugn och ro ska kunna sitta ner och samtala om allt som rör valpen.

 

 

Kooikerhondje är inte lika lätt att fostra som den ser ut. Man måste vara konsekvent i sin fostran det ger en stor trygghet för hunden, samma sak med en Markiesje.
Jag skulle vilja uttrycka det som så att vitt = vitt och svart= svart och för hundens skull ska man inte ha några osäkra gråzoner.
Det västsvenska uttrycket "Tummen i ögat" är ett bra uttryck i sammanhanget.                                                                              110924_luna_0393

Man får aldrig glömma att ge mycket kärlek och omtanke, för vi får ju hur mycket som helst tillbaka från hunden eller hur?
Jag tycker det finns tre bra ledord till hur man ska uppträda och det är ärlighet, konsekventhet och mycket kärlek.

Har man barn så kan det vara en god idé att upprätta en "skriftlig överenskommelse" för vad som ska gälla hundens fostran, var den får ligga t ex i sängen eller inte osv, alla undertecknar och kan på så sätt enkelt veta vad man lovat.
Är man för så kallad "fri uppfostran" eller "fritt från uppfostran" bör man definitivt välja en annan ras. Det finns naturligtvis mycket mer att berätta men det tycker vi att man gör bäst när vi träffas.

En del undrar om detta med ålder när man köper en Kooiker, alltså ägarens ålder?
Vi tycker att det är inte vad prästbetyget säger som är viktigt utan hur man är som person, man kan vara 40 och "gammal" eller 70 och "ung" för det viktigaste är att man kan och vill aktivera sig och hunden! 


Från valparnas födsel fram till leverans bor dom inne i vårt hus tillsammans med familjen. 
Dom föds i vårt sovrum och vid ca 2½-3 veckors ålder flyttar dom ner i vårt kök alt vardagsrum, vilket innebär att många möbler flyttas runt i huset

Det innebär också att vi har en nära kontakt hela tiden. Valparna vänjer sig vid alla ljud och händelser som normalt förekommer i ett hem samt får en naturlig träning i att umgås med våra andra hundar och alla besökare. 
Vi brukar tillåta ett första besök när valparna är cirka 4-5 veckor, detta för att tiken ska få lugn och ro med sina valpar.

v7_manda8832

valpar8536

 

IMG_20190721_123219          valpar_6652

 

En bra start och grund för hunden underlättar hela er gemensamma framtid. 
Vi anser att man måste ha mycket tid för valpen/unghunden. En valpkurs och sedan någon nybörjarkurs är en mycket bra start för er tillsammans. 
Agility och liknande "snabba sporter" är något en Kooiker/Markiesje älskar men att ta det lugnt och gå ett viltspår i skogen är minst lika kul.

Abbe_1vilts_2622vilts_2596  


nilva_SDC12316

 

Rallylydnad är något som verkar passa Kooikern/ Markiesjen förträffligt. Det finns redan många som har börjat tävla med sina hundar och flera har uppnått väldigt bra resultat, men det finns många som jag själv som har det som en kul aktivitet utan tävlingskrav.
En annan sak är Nosework som flera hundar älskar att att göra, Happy min ena Markiesje tycker att det är det bästa som finns, Rinah är mer för lite snabbare saker som agility 
Så det finns aktiviteter för de flesta inriktningar t ex Freestyle, Flyball, kantarellsök, olika sorters trix, hjälpa till att städa hemma genom att plocka upp saker från golvet osv osv det är bara fantasin som sätter gränser. 
 

 

Socialisering och miljöträning är också absolut nödvändigt, särskilt med tanke på att Kooikern kan ha en viss naturlig reservation mot främmande människor. Denna reservation finns naturligtvis i olika grad beroende på olika individer men man får inte glömma att detta ligger genetiskt djupt i hunden med tanke på dess bakgrund och arbetssätt.
Vill man ha en allmänt social hund i alla sammanhang bör man välja en annan ras, man kan inte alltid "göra om" en ras för att något inte passar in i sin egen mall.
Kooikern väljer noga sitt umgänge både bland folk och andra hundar, vill dom inte hälsa ska man absolut inte tvinga dom, låt det ta sin tid.
Vi varken gillar eller hälsar på alla vi möter eller hur?

Markiesjen är lite annorlunda i sitt sätt eftersom dom är betydligt mer sociala i alla sammanhang, dom har inte samma skärpa eller vakt men å andra sidan larmar dom snabbt när något händer.

Vi ställer krav på er som valpköpare därför att ni ska ha så stora chanser som möjligt att lyckas med er hund. 

Ni behöver inte tävla med er hund men ni måste vara intresserad av att aktivera den, det är viktigt för att både hunden och ni ska må bra.

nilva_SDC12332
 

Vi finns alltid i bakgrunden om ni vill ha stöd eller hjälp under hundens hela liv. Det är därför det är så viktigt att vi har bra kontakt och kommunikation när valpen lämnar oss och flyttar till er.

Till slut hoppas vi att ni som fortfarande är intresserade av att bli valpköpare hos oss på kennel Cirtap´s tar kontakt. 
Vill ni läsa mer allmänt om Kooikern eller t ex rasstandarden så länka er gärna vidare till Svenska Kooikerhondjeklubbens hemsida eller 
VHNK den nederländska klubbens hemsida, där texten även finns på engelska. 
Letar ni efter Markiesje så är det den Nederlänska föreningen där står mest på Markiesjeföreningens sida

När du köper din valp av oss får du följande:

En samlingsmapp som bl a innehåller:

 • registreringsbevis i SKK och ev exportstamtavla / Markiesje registreringsbevis från Raad v Beheer (Nederländska motsvarigheten till SKK) och ev exportstamtavla
 • vaccinationsintyg  
 • SKK:s köpeavtal
 • intyg från veterinärbesiktningen ej äldre än 7 dagar
 • matlista
 • allmänna råd

Din valp är också:

 • ID-märkt med chip 
 • vaccinerad mot parvo, valpsjuka, HCC och kennelhosta
 • pass 
 • avmaskad ett flertal ggr och om den åker utomlands även ifyllt i passet
 • försäkrad från 6 v ålder i Svedea och den försäkringen kan man ta över vid leveransen
 • försäkrad mot dolda fel i 3 år i Svedea

En "valpväska" innehållande bl a: 

 • valpkoppel och halsband
 • matskål
 • valpfoder 
 • en fäll att ligga på hemma
 • fleecefilt/handduk att ha i bilen/på flyget
 • några leksaker
 • bajspåsar
 • tuggben
 • tandborste 
 • kåsa fylld med godis

Vi försöker anordna bl a:

  • sommarträff i juni-juli
    
   sommart_2773
 • flera "mini"träffar under hela året med olika aktiviteter, annonseras i kalendern och på FB, Kennel Cirtap's och i gruppen Kennel Cirtap's Kooikerhondje, Wetterhoun och Markiesje

110925hygget_0922

 • en höstträff i slutet av september i Norge, oftast i Oslo området

120929_kooikertraff_norge70

Och som sista träff under året har vi glöggträffen här i Falghult 

DSC_3735


Du får såklart

 • hjälp och support med frågor och funderingar under hela hundens liv, hur mycket kontakt det blir avgör du helt själv.

roxy0161